Renunţă la mintea care gândeşte în proză; trezeşte alt gen de minte care gândeşte poetic. Lasă-ţi deoparte priceperea la silogisme; cântecul lasă-l să-ţi fie mod de viaţă. Treci de la intelect la intuiţie, de la cap la inimă, pentru că inima e mai aproape de mistere. - Osho

duminică, 12 februarie 2012

Tantra arta de a iubi si de a face dragoste (4)



----------------------------------------------------------------------------------------------------


A iubi este insasi legea vietii, este una dintre cele mai sublime actiuni pe care o poate realiza o fiinta umana. Iubirea poate sa insoteasca toate celelalte acte fundamentale ale noastre. Daca invatam plini de iubire (cu pasiune) vom memora si vom intelege mult mai usor. Daca ascultam cu iubire, vom auzi mai multe si mult mai bine. Daca vorbim cu dragoste, cuvintele noastre vor capata o forta neinchipuit de mare. Daca vom adormi cu dragostea in suflet, somnul nostru va fi odihnitor si profund ca al unui copil.

Daca vom gandi atunci cand suntem plini de iubire, gandurile noastre vor capata profunzime si stralucire. Gandurile care se cladesc prin iubire vor fi mai luminoase decat razele soarelui si mai patrunzatoare decat sagetile lui Arjuna. Toate acestea si multe altele apara atunci cand iubirea este prezenta in fiinta noastra. A iubi inseamna a trai viata celuilalt. Sa uiti de tine si sa te daruiesti cu totul celuilalt fara a astepta vreodata ceva in schimb, aceasta este adevarata iubire care te inalta si te purifica de tot ce e murdar in lumea aceasta.

Dumnezeu este iubire. Cand facem loc iubirii in sufletul nostru, practci ii facem loc lui Dumnezeu insusi. Pentru ca iubirea sa poate intra in noi, egoul trebuie sa plece. Daca intra egoul, iubirea pleaca. Daca pleaca egoul, intra iubirea. Un om egoist nu va putea sa iubeasca. Egoul si iubirea se exclud reciproc, tot asa cum finitul nu poate sa se compare cu infinitul, tot asa cum intunericul nu poate fi acolo unde este lumina. Cei mai multi se plang ca nu sunt iubiti.

Multi imi spun: \"L-am iubit din toata inima, iar el nu mi-a raspuns niciodata iubirii\". Dar daca l- ai iubit cu adevarat, de ce suferi ca el nu te-a iubit? Nu stiti oare ca iubirea adevarata nu asteapta NICIODATA, dar absolut niciodata, NIMIC in schimb. Ea este fericita ca se poate manifesta, ca se poate darui. Atat timp cat suferiti din cauza iubirii inseamna ca inca nu ati cunoscut iubirea adevarat. Daca Dumnezeu ar conditiona iubirea Sa de dragostea noastra pentru El, am sucomba cu totii intr-o clipa. Iubirea inseamna daruirre totala, inseamna uitare de sine.

Si, asa cum se intampla in lumea spirituala, plina de paradoxuri,. abia atunci cand vom uita de sine vom incepe sa ne reamintim de SINE. Atat timp cat tu ceri ceva in schimbul iubirii tale, inseamna ca nu ti- ai depasit egoul. Cum poate sa incapa nelimitatul in ceva limitat? Atata timp cat suntem egotici, iubirea noastra nu este iubire.
Este altceva ce seamna cu iubirea, dar nu este iubire. Poate fi atractie sexuala, poate fi mila, poate fi respect, poate fi nevoia de a proteja sau de a fi protejat, dar nu este iubire. Pe toate acestea, noi le numim iubire, dar ele nu sunt altceva decat reflexe limitate ale iubirii nelimitate. Sa invatam sa iubim cu adevarat, fara a cere vreodata ceva in schimbul iubirii noastre. Ba din potriva, sa ne bucuram ca ni se permite sa manifestam iubirea. Par nebunesti aceste cuvinte astazi cand o asemenea iubire este aproape de negasit.
N-o mai intalnim nici in filme (nici macar in filmele de desene animate). Dar atata timp cat cineva o mai pomeneste si isi doreste din toata inima sa o manifeste, mai exista o speranta ca ea sa renasca. Iubiti-va din toata inima pe voi insiva si nu va fie rusine de aceasta iubire. Foarte multi oameni se urasc pe ei insisi, de cele mai multe ori fara un motiv real, doar din plictiseala sau o ignoranta crasa. Iubiti-va asa cum sunteti daca doriti sa va transformati. Nu asteptati sa va transformati pentru a ajunge sa va iubiti, pentru ca nimic nu poate fi transformat in bine, in lipsa iubirii. \"Iubeste-ti aproapele ca pe tine insutui\", dar cum sa-ti iubesti aproapele cand tu nu te iubesti pe tine insuti?
Asa cum te ingrijesti de propria ta viata, ingrijeste-te de viata tuturor si atunci viata ta va capata o dimensiune sublima.
Multi sunt de acord ca iubirea adevarata e minunata si ma intreaba cum sa ajunga la ea. Ea este deja in voi, nu exista nici o reteta magica a iubirii pure. Daruirea de sine, sacrificiul total, rugaciunea si

Gratia Divina te vor conduce cu siguranta acolo unde doresti, dar trebuie sa doresti asta din toata inima ta, din tot cugetul tau si din tot sufletul tau.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Osho 


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Energia creatoare feminină


În acest articol mă voi referi la un principiu despre care am mai scris aici şiaici. Este vorba despre înţelegerea Principiului Feminin universal, acelaspect feminin care poate fi întâlnit în orice fenomen, persoană, acţiune, etc, strâns unit cu Principiul Masculin.
Cu siguranţă ştiţi despre Yin şi Yang, cele două aspecte din tradiţia taoistă, prin a căror unire, contopire, apare tot universul, aspecte care există în orice, în diferite grade. În tradiţia hindusă, aceste aspecte fundamentale sunt numite Shakti (scris si Sakti, Principiul Feminin) şi Shiva (sau Siva, principiul Masculin). (Diferentele de scriere provin din alfabetul folosit, aici nu voi folosi literele specifice sanscrite).
În cercul social în care m-am aflat mult timp în trecut, am auzit de multe ori aprecieri la adresa femeilor de genul : “ce shakti frumoasă!” sau “o shakti adevărată”, chiar un grup de femei era numit grup de shakti. Cuvântul “femeie” era aproape înlocuit cu “shakti”. Anii au trecut, am mai citit, studiat, înţeles unele lucruri, acum consider aceste expresii ca descriind un aspect limitat, parţial a ceea ce înseamnă Shakti şi, respectiv, femeia.
În continuare va prezint câteva idei despre aceste principii spirituale fundamentale, inspirate din tradiţia tantrică (si voi continua în articole ulterioare cu modalităţi de conştientizare şi dinamizare a lor în noi înşine).
Shakti este energia, puterea imensă inerentă a universului. Tot ce se mişcă şi respiră este o manifestare a lui Shakti. Ea estemisterul creator care se dezvăluie în lumi diferite în moduri diferite. Pentru omul de ştiinţă, Shakti înseamnă forţa activă ascunsă în materie. Unui psiholog, Shakti îi apare sub forma stimulilor externi care acţionează asupra minţii, iar pentru un mistic Shakti este experienţa spirituală a unităţii. Întregul edificiu al ştiinţei poate fi considerat ca fiind corelat cu noţiunea de Shakti.
Materia, energia, sunetul (elemente fundamentale ale ştiinţelor fizice) îşi manifestă puterea, natura lor esenţială. Tot ceea ce există are o putere de transformare, de devenire, de existenţă, de expansiune a naturii sale şi de a evolua, putere care este însăşi Sakti.
În tantra, această Shakti este atât transcendentă (abstractă), cât şi imanentă (concretă). Dacă ar fi posibilă o sinteză a tuturor forţelor active şi potenţiale, tot ar mai exista un rezervor inepuizabil şi neexploatat al acestei forţe. Shakti este astfel cea care creează, menţine şi absoarbe fiecare aspect al vieţii şi plan al existenţei. Deşi în limba sanscrită cuvântul Shakti este feminin, conceptul se referă la un principiu cosmic, universal, care transcende referinţele limitate de feminin şi masculin.
Mahakala Samhita afirmă că “Shakti nu este nici feminină, nici masculină, nici neutră. Ea este Energia neconcepută, nemăsurată, Fiinţa a tot ceea ce există, lipsită de orice dualitate, şi care poate fi cunoscută prin iluminare.“
Cea mai înaltă personificare a Principiului Energiei Supreme în tantra este exprimat iconografic printr-un aspect feminin. Deşi este neutră în aspectele ei fundamentale, teologic, Shakti este contemplată sub forma unei zeiţe (Devi), sub numele de Kali, Tara, Durga, Lakshmi, Parvati, Tripura Sundari etc.
Principiul feminin ca emblemă a energiei potenţiale sau cinetice, dar şi ca simbol principal al Realităţii Absolute, Dumnezeu sau Brahman, domină în prezent gândirea tantrică. În jurul principiului feminin central, în tantra s-a dezvoltat o teologie complexă şi feminină variată.
Au fost numite nenumărate zeiţe, fiecare reprezentând unul din aspectele manifestate, personificate ale puterii feminine principale, şi fiecăreia i-a fost creată o yantra (desen geometric simbolic – asupra căruia voi reveni într-un articol separat). Aşa cum există în teologia tantrică feminină o iconografie, există de asemenea un repertoriu simbolic, abstract al yantrelor lui Shakti.
Unitatea Universului – unitatea dintre Shakti şi Shiva
În viziunea cosmică tantrică, dualistă în esenţa ei, continua mişcare aenergiei feminine primordiale (Shakti) este susţinută de un principiu indispensabil (Shiva, sau principiul masculin). Shiva este identificat cu conştiinţa cosmică, cu substratul static al tuturor fenomenelor.
Complementară şi “opusă” lui Shiva cel static este Shakti, a cărei natură esenţială este aceea de a fi activă, creativă, dinamică şi de a pulsa în ritmul vieţii. Shiva este observatorul tăcut al tuturor fenomenelor, punctul cel mai interior al sinelui subiectiv (conştiinţa sau spiritul cosmic), iar Shakti este chiar fenomenul în sine (materia, natura).
Aceste două principii opuse şi complementare se găsesc în întregul univers, toată creaţia este rezultatul jocului creator dintre ele.  În sfera noastră de existenţă, aceste două principii cosmice apar sub forma opuşilor (masculin/feminin, static/dinamic, plus/minus, zi/noapte, cald/rece, etc).
Deşi universul este o expansiune a relaţiei celor două principii Shiva-Shakti, deşi aceste două principii sunt diametral opuse, ele sunt în esenţă identice în mod esenţial. Dependenţa lor reciprocă este atât de mare încât ele sunt inseparabile, căci fiecare principiu are nevoie de celălalt pentru a-şi manifesta natura completă.
Saiva Purana afirmă: “Aşa cum razele lunii nu pot fi separate de lună, nici razele soarelui de Soare, tot astfel Shakti nu poate fi separată de Shiva”. Atât de strânsă este relaţia dintre aceste principii, încât nu există Shiva fără Shakti, nici Shakti fără Shiva. Unitatea cosmică se regăseşte în unitatea fiecărui om, bărbat sau femeie. Există aspecte feminine în orice bărbat şi aspecte masculine în orice femeie, trezite (conştientizate) sau active în anumite grade. (va urma)
(idei extrase din lucrările lui Ajit Mokerjee şi Madhu Khanna)


http://armoniefeminina.com/2011/11/07/energia-creatoare-feminina/

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Sursa: Tantra, arta de a iubi si de a face dragoste

Niciun comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...