Renunţă la mintea care gândeşte în proză; trezeşte alt gen de minte care gândeşte poetic. Lasă-ţi deoparte priceperea la silogisme; cântecul lasă-l să-ţi fie mod de viaţă. Treci de la intelect la intuiţie, de la cap la inimă, pentru că inima e mai aproape de mistere. - Osho

vineri, 17 februarie 2012

Cum să învingi prejudecăţile legate de sexualitate

Majoritatea oamenilor au un set de imagini şi credinţe destul de ambigue când este vorba despre sexualitatea lor, adânc înrădăcinate în minţile şi corpurile lor. Această confuzie a fost adesea creată în timpul copilăriei şi este constant menţinută de către media. Indiferent ce încerci pentru a-ţi îmbunătăţi viaţa sexuală, nu se vor produce mari efecte dacă tu ai credinţe interioare precum „sexualitatea este ceva murdar” sau „fetelor cuminţi nu le place să facă dragoste” ori „sexualitatea nu este ceva spiritual”.
Primul pas important este să te analizezi cu atenţie, fără prejudecăţi şi să înţelegi de unde trebuie să începi. O dată ce ai conştientizat care îţi sunt demonii, ai şanse mult mai mari să te confrunţi cu ei şi să îi învingi. Am găsit următorul exercițiu în cartea „Vindecare prin tehnici sexuale taoiste”, de Mieke și Stephen Wik, ed. Kamala.
Pentru a face exerciţiul conştientizării credinţelor, ai nevoie pentru început de 30 minute și două foi de hârtie. Vei observa că preocuparea ta pentru această temă te va ajuta să îţi observi comportamentul, credinţele şi în restul timpului.
Pe prima foaie de hârtie scrie o listă care să reflecte ceea ce ai fost învăţată sau ceea ce ai învăţat despre sexualitate în timpul copilăriei până la vârsta adolescenţei. Ceea ce te interesează sunt informaţiile pe care le-ai căpătat de la alţii, nu cele pe care le-ai descoperit singură.
Aceste întrebări te pot ajuta pentru început:
•Ce mi-au spus părinţii despre corpul meu şi despre sexualitate?
•Ce am învăţat la şcoală despre sexualitate?
•Ce mi-au spus prietenii despre sexualitate? (sau ce am intuit că vor să-mi spună?)
•Ce am învăţat despre bărbaţi şi sexualitate?
•Ce am învăţat despre femei şi sexualitate?
şi, cel mai important,
•Ce lucruri am învăţat despre sexualitate pe care nimeni nu mi le-a spus în mod explicit?
Continuă lista şi scrie răspunsurile la câte întrebări crezi de cuviinţă.
Când ai terminat, uită-te înapoi peste listă şi întreabă-te dacă încă mai eşti de acord din punct de vedere intelectual cu fiecare credinţă. Apoi întreabă-te dacă şi corpul tău este de acord cu credinţa respectivă.
Ce înseamnă „dacă şi corpul tău este de acord cu credinţa respectivă” ? Doar pentru că mintea ta  înţelege ceva, nu înseamnă că şi corpul tău înţelege lucrul respectiv sau că „este în mod necesar de acord” cu aceasta. Acest lucru presupune să devii mult mai conştientă şi mai sensibilă la ceea ce îţi spune corpul tău într-un anumit moment şi să accepţi că „fiinţa ta fizică” uneori este mai inertă decât mintea ta.  Poţi avea într-adevăr o revelaţie atunci când descoperi că trupul tău „gândeşte” singur sau are propriul său sistem de credinţe.
Cum verifici ce credinţă are corpul tău? O modalitate ar fi să-ţi aminteşti o situaţie în care corpul tău s-a confruntat cu o credinţă şi care a fost reacţia acestuia. De exemplu, poţi avea o credinţă mentală de genul „a face dragoste este ceva bun, curat”. Dacă observi însă că de fiecare dată când faci dragoste te ridici imediat şi te grăbeşti să faci duş, atunci acesta ar fi un bun indiciu că o parte din tine consideră că te-ai implicat într-o activitate murdară.
Trucul constă în observarea semnelor care îţi indică automat inconsecvenţa între credinţele şi acţiunile tale, fără însă a te judeca. S-ar putea să simţi compasiune faţă de tine însuţi în timp ce efectuezi acest proces, la fel ca oricine care, la un moment dat, trebuie să treacă printr-o luptă interioară între minte şi corp. Sexualitatea este unul din domeniile majore în care se dă această luptă.
Un alt exemplu practic al felului diferit în care „gândesc” mintea şi corpul este următorul. Cineva scrie pe hârtie ceva ce a învățat în copilărie: „Fetele cuminţi nu poartă haine sexy, provocatoare.” Când analizează dacă este sau nu de acord, poate descoperi că mental nu este deloc de acord cu această afirmaţie. Multe femei deosebite poartă haine sexy şi ea, intelectual, nu a avut niciodată o problemă cu acest lucru. Când examinează însă felul în care a reacţionat corpul său în această situaţie şi-a dat seama că uneori atunci când poartă haine sexy, o parte din ea încă se mai simte stânjenită şi încă mai există urme ale vechii ruşini care i-a fost insuflată în copilărie.
Acum revino în prezent. Cu lista în faţa ta:
Pune un „1”în dreptul fiecărei credinţe cu care atât corpul, cât şi mintea ta încă mai sunt de acord.
Pune un „2” în dreptul fiecărei credinţe cu care mintea ta nu este de acord, dar corpul tău este.
Pune un „3” în dreptul fiecărei credinţe cu care mintea ta încă mai este de acord, dar cu care corpul tău nu este.
Pune un „4” în dreptul fiecărei credinţe cu care atât mintea ta, cât şi corpul nu sunt de acord.
Când ai terminat ia a doua foaie de hârtie. Trasează o linie verticală pentru a crea două coloane şi intitulează coloana din stânga cu termenul „Coerent”, iar cea din dreapta cu termenul „Incoerent”.
Acum copiază toate afirmaţiile pe care le-ai notat cu „1” şi cu „4” în coloana intitulată „Coerent” şi toate afirmaţiile pe care le-ai notat cu „2” şi cu „3” în coloana intitulată „Incoerent”.
Când ai terminat de notat şi de copiat, citeşte credinţele incoerente. Pe care dintre acestea le poţi considera nefolositoare sau ineficiente în dezvoltarea unei perspective pozitive asupra sexualităţii? Poţi să-ţi notezi nişte credinţe noi cu care este posibil să le înlocuieşti?
Scopul exerciţiului nu este acela de a-ţi schimba dintr-odată toate credinţele. Este pur şi simplu vorba de a te ajuta să-ţi deschizi mintea către posibilitatea că s-ar putea să ai nevoie să-ţi înlocuieşti credinţele vechi cu altele noi care să-ţi confere o înţelegere nouă a sexualităţii.
Când ai terminat, îndosariază-ţi listele într-un loc sigur. Poate fi interesant să revii şi să arunci o privire asupra lor peste un timp, după ce ai lucrat cu tine însăți, şi să constaţi dacă s-a schimbat ceva sau nu.

Niciun comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...