Renunţă la mintea care gândeşte în proză; trezeşte alt gen de minte care gândeşte poetic. Lasă-ţi deoparte priceperea la silogisme; cântecul lasă-l să-ţi fie mod de viaţă. Treci de la intelect la intuiţie, de la cap la inimă, pentru că inima e mai aproape de mistere. - Osho

sâmbătă, 22 martie 2014

Diferența dintre TANTRA si de YOGA


 
         TANTRA și YOGA sunt conceptual diferite. Ele ajung în același punct -TRANSCENDENȚA DIVINĂ- dar căile, modalitățile lor de transformare, nu sunt numai diferite, dar și aparent contrare. Ambele căi spirituale sunt conștiente că o ființă umană este distrusă de propriile dorințe dar modalitatea în care conduc ființa în starea în care nu are nici o dorință este diferită.
         YOGA este o cale a luptătorului. Yoga este o luptă însoțită de conștientizare. În Yoga trebuie să lupți cu aspectele inferioare ale ființei tale (instincte, dorințe, etc.) pentru a trece dincolo, în transcendență. A trece dincolo înseamnă ”moarte” pentru Yoga. Egoul tău trebuie să ”moară” pentru ca tu să renaști transformat. În yoga, lumea și transcendența, tu așa cum ești și ceea ce poți deveni, sunt două lucruri complementare.
         TANTRA este o cale a acceptării. Pe calea Tantrică nu trebuie să lupți absolut deloc cu aspectele inferioare ale ființei tale (instincte, dorințe, etc.) pentru a trece dincolo, în transcendență. Pe calea tantrică trebuie să te accepți așa cum ești să fii indulgent cu tine dar pe deplin conștient, doar așa poți crește. Când ești pe deplin conștient atunci vei transcende dorința chiar când ești în dorință. Ești în ea și totuși nu ești în ea. Treci prin ea, dar tu continui să rămâi un martor lucid și detașat. În Tantra a trece dincolo presupune o creștere, o transformare a ființei tale ce îți permite să experimentezi în mod direct transcendența. Tantra nu crează o ruptură între tine și transcendență, între tine și Nirvana. Indiferent de nivelul la care te afli, Transcendența divină nu îți este opusă. Nu există nici o opoziție între tine și transcendența divină. Tu ești o parte din ea și deci nu este nevoie de vreo luptă sau conflict ci doar de o transformare a ta care îți permite să o experimentezi. Pe calea tantrică nu este nevoie de ”moarte”. Pentru renașterea ta nu este nevoie vreo mortificare. Mai degrabă o transformare, pentru această transcendere trebuie să folosești ceea ce ai, trebuie să te folosești pe tine așa cum ești în acest moment pentru a trece dincolo.
        Yoga atrage mulți oameni, deoarece limbajul și metodele ei sunt mult mai ușor de înțeles de către majoritatea ființelor umane. Ele știu cum dorințele le distrug, cum se învârți în jurul lor ca niște sclavi, ca niște marionete. Cunosc aceste aspecte prin propria lor experiență, și când yoga spune luptă împotriva dorinței, înțeleg imediat acest mesaj. De aceea yoga atrage. Tantra nu poate să atragă la fel de ușor. Când mintea nu poate să înțeleagă și să-și explice cum să pătrundă în dorință fără a fi copleșită de ea, cum să fie pe deplin conștientă când face dragoste, ființa începe să se teamă. Atunci ea alege calea al cărui mesaj mintea l-a înțeles, alege să lupte cu dorință să o reprime. Atunci când sexualitatea va fi conșiderată ca fiind ceva normal, natural, fără nici o filozofie pro sau contra ei, când o vom acepta așa cum ne acceptăm mâinile sau ochi atunci tantra ne va atrage. Prin acceptare conștientă vom putea utiliza toate energiile care există în noi, ele vor deveni un vehicol cu ajutorul căruia vom ajunge în transcendența divină.

OSHO, 02.10.1972 Bombay

Niciun comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...