Renunţă la mintea care gândeşte în proză; trezeşte alt gen de minte care gândeşte poetic. Lasă-ţi deoparte priceperea la silogisme; cântecul lasă-l să-ţi fie mod de viaţă. Treci de la intelect la intuiţie, de la cap la inimă, pentru că inima e mai aproape de mistere. - Osho

vineri, 2 august 2013

Bucatarie ...tantrica

 Inainte de orice, haideti sa vedem ce este tantrismul si “cu ce se mananca”.
 Termenul "Tantra" provine din sanscrita si semnifica "legatura", "conexiune" sau uniunea atat fizica, cat si spirituala a unui cuplu si armonizarea acestuia sau contopirea acestora cu intregul Univers. Practicile tantrice unifica aspectele contradictorii ale sinelui (masculin si feminin, spirit si fizic, intuneric si lumina, etc.) intr-un tot armonios. 

In filosofia tantrica, mancatul este o experienta erotica, de comuniune cu persoana iubita. De asemenea, tantrismul mai afirma ca hrana trebuie si ea folosita cu scopul cresterii spirituale. Insa ideea de hrana sacramentala nu este noua si nu apartine exclusiv tantrismului. Hrana sacramentala este, in general, hrana normala, despre care se crede ca ar avea calitati spirituale datorita “imputernicirii” acesteia de catre un preot, un vindecator, un saman sau o forma de autoritate religioasa. “imputernicirea” hranei  inseamna sfintirea ei sau rugaciunile ce s-au rostit asupra hranei.

In tantra, importanta este atitudinea mentala cu care se prepara hrana pentru fiinta iubita. Un bun yoghin isi poate da seam ace temperament are persoana care a pregatit masa dup ace mananca ceva preparat de aceasta. De asemenea, conteaza si atitudinea mentala a persoanei care mananca, atitudine care poate influenta comportamentul digestive. Nu lasati nimic sa va irite sau sa va supere cand preparati hrana sau cand mancati. Tantra indeamna ca, atunci cand pregatim mancarea pentru fiinta iubita, sa avem o stare meditativa, contemplative, de constientizare a proprietatilor ingredientelor dar si a momontului prezent. Este indicat sa “puneti” dragoste in mancare, adica sa va ganditi cu dragoste la partenerul/a voastra. 

Invataturile yoghine impart hrana in 3 tipuri principale, dupa efectele pe care hrana o are asupra corpului si a mintii, dupa starile si emotiile pe care hrana le trezeste in noi.
Prima categorie de hrana este cea sattvica, este constitutita din acele alimente care ne hranesc energia si atitudinea creatoare. Exemple de alimente sattvice sunt nucile, cerealele (integrale, desigur), fructele si legumele, mierea. Toate aceste alimente sunt legate de gustul primar “dulce” si le este atribuita capacitatea de a stimuli sentimentele creatoare si erotice. Textele medicale ayurvedice spun ca esenta gustului hranei este transformata pe rand in sange, carne, grasime, os, maduva, si , in fine, sperma sau ovul. Gustul hranei influenteaza deci gustul secretiilor sexuale.  Textele medicinei indiene sugereaza ca “cea mai buna samanta (pentru un embrion sanatos), este cea dulce, neiritanta si de un alb cristalin, transparent. “
Al doilea tip de alimente, cel rajasic, induce pasionalitate, stimuleaza simturile, dar poate genera si stari de furie, atasament, posesivitate. Aici intra toate alimentele cu proprietati de incalzire si stimulare, cum ar fi radacinoasele, condimentele, sarea, pestele, carnea rosie, carnea de pui. Aceste alimente au in general gusturile primare iute si sarat, dar si combinatii ce include gustul dulce. Daca sunt consumate preponderent, alimentele rajasice fac ca sperma barbatului sa devina mai groasa si mai vascoasa, cu un miros mai intens iar la femei, secretiile vaginale capata acelasi proprietati.
Al treilea tip de hrana, cel tamasic, este (cred ca ati ghicit), cel care stimuleaza sentimentele furioase si distructive. In acesta categorie intra toate alimentele care deranjeaza simturile, fie prin gustul excestiv de iute, amar sau astringent, fie prin simptomele care le trezesc in corp (balonare, constipatie, halena etc) datorita combinarii proaste a lor. Alimentele gatite in prea mult ulei sau in grasime sau carnea grasa sunt exemple care intra in aceasta categorie. In general, cei ce mananca predominant tamasic au o atitudine foarte materialista fata de viata. Secretiile sexuale capata caracteristici neplacute, iar activitatea sexuala inceteaza sa mai fie un act de iubire, plin de sensibilitate si empatie, transformandu-se intr-o incercare de satisfactie pur carnala.
Desi pare un mod simplist de a categorisi diferitele tipuri de alimente, va puteti da seama, de-a lungul timpului,de multe lucruri legate de personalitatea unui om doar judecand dupa ceea ce mananca. O persoana materialista poate considera hrana sattvica fara gust, un sportiv va prefer sa manace cat mai rajasic pentru a-si putea sustine eforturile fizice, in timp ce un om cu aspiratii spirituale va prefer o hrana care sa-i ridice vibratia.
Hrana sattvica este cea mai potrivita si pentru un cuplu aflat pe calea tantrica, sau pe o anumita cale spirituala. Alimentele rajasice pot fi adaugate la aceasta dieta de baza, mai ales cand este nevoie de un plus de stimulare. Un amestec de baza al acestor doua categorii ofera o mare varietate, secretul fiind echilibrarea corecta a alimentelor. 

Bucataria tantrica e o bucatarie a dragostei, in care atat gatitiul cat si servirea mesei impreuna cu fiinta iubita face parte din experienta erotica. 
Sursa:

Niciun comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...