Renunţă la mintea care gândeşte în proză; trezeşte alt gen de minte care gândeşte poetic. Lasă-ţi deoparte priceperea la silogisme; cântecul lasă-l să-ţi fie mod de viaţă. Treci de la intelect la intuiţie, de la cap la inimă, pentru că inima e mai aproape de mistere. - Osho

marți, 30 iulie 2013

Osho, despre viziunea tantrica si harta tantrica a constiintei (II)

Citiți și prima parte a articolului, aici.
Tantra spune: nu este nici o cale de a fi satisfăcut cu exteriorul; va trebui să mergi în interior.  Va trebui să îți găsești femeia interioară și bărbatul interior. Va trebui să ajungi la un act sexual interior. Aceasta este o mare contribuție.
Cum se poate întâmpla? Încearcă să înțelegi această hartă. Am vorbit despre șapte chakre, despre “fiziologia” yoga din Tantra. În bărbat, chakra MULADHARA este masculină iar SWADHISTANA feminină. În femeie, chakra MULADHARA este feminină iar SWADHISTANA masculină, și așa mai departe. În cele șapte chakre, până la a șasea, dualitatea rămâne; a șaptea este non-duală.
Sunt trei perechi în interiorul tău: MULADHARA-SWADHISTANA se căsătoresc. MANIPURA-ANAHATA trebuie să se căsătorească. VISUDDHA-AJNA trebuie să se căsătorească.
Când energia se mișcă în exterior, ai nevoie de o femeie exterioară. Ai o mică licărire pentru un moment, pentru că împreunarea cu o femeie exterioară nu poate fi permanentă – poate fi doar momentană. Pentru un singur moment te poți pierde în celălalt. Ești aruncat din nou în tine însuți, și ești aruncat cu putere. De aceea, după fiecare act sexual există o anumită frustrare: ai dat greș din nou, nu s-a întâmplat așa cum ai fi vrut să se întâmple. Da, ai ajuns la un vârf, dar înainte să devii măcar conștient de el, declinul, căderea a început. Înainte ca vârful să fi fost atins…valea. Înainte să fi întâlnit femeia sau bărbatul…separarea. Divorțul vine odată cu căsătoria atât de repede încât e frustrant. Toți îndrăgostiții sunt oameni frustrați. Ei speră mult, ei speră în pofida experienței lor; ei speră iar și iar, dar nimic nu se poate face – nu poți să distrugi legile realității. Trebuie să înțelegi aceste legi.
Întâlnirea exterioară nu poate fi decât efemeră, dar întâlnirea interioară poate deveni eternă. Și cu cât mergi mai sus cu atât mai eternă devine.

Sursa foto:http://www.sxc.hu/
Prima chakră, MULADHARA, în bărbat este masculină. Chiar și când faci dragoste cu o femeie exterioară, spune Tantra, amintește-ți de cea interioară. Fă dragoste cu femeia exterioară, dar amintește-ți de cea interioară. Lasă conștiința ta să se miște spre interior – uită complet de femeia exterioară. În momentul orgasmului uită de femeie sau de bărbat complet. Închide ochii și fii în interior, și lasă asta să fie o meditație. Când energia este stârnită, nu pierde ocazia. Acela este momentul în care poți avea un contact – o călătorie interioară.
În mod obișnuit, este dificil să privești în interior, dar într-un moment de iubire, este o pauză în care nu ești cel obișnuit. Într-un moment de iubire ești la apogeul tău. Când are loc orgasmul, toată energia corpului tău pulsează în dans; fiecare celulă, fiecare fibră dansează într-un ritm, într-o armonie pe care nu o cunoști în viața obișnuită. Acesta e momentul: acest moment de armonie, folosește-l ca un tunel spre interior.În timp ce faci dragoste, devino meditativ, privește în interior.
O ușă se deschide în acel moment. Aceasta este experiența tantrică. O ușă se deschide în acel moment, și Tantra spune că te simți fericit numai pentru că acea ușă se deschide și ceva din fericirea ta interioară curge spre tine. Nu vine de la femeia exterioară, nu vine de la bărbatul exterior; vine din miezul tău cel mai intim. Exteriorul este doar o scuză.
Tantra nu spune că a face dragoste cu ceea ce este exterior este un păcat, ea spune pur și simplu că asta nu te duce foarte departe. Nu îl condamnă, îi acceptă naturalețea. Dar spune că poți folosi acel val de iubire pentru a merge mai departe în interior. În acel moment de fior, lucrurile nu mai sunt pământești: poți zbura. Săgeata ta poate face ca arcul să atingă ținta. Poți deveni un Saraha.
Dacă în timp ce faci dragoste devii meditativ, devii tăcut, începi să privești în interior, închizi ochii, uiți de bărbatul sau femeia exterioară, atunci se întâmplă. MULADHARA, centrul tău masculin interior, începe să se miște spre centrul feminin – centrul feminin este SWADHISTANA – și este o împreunare, este un act sexual în interior.
Uneori se întâmplă fără ca tu să-ți dai seama. Mulți sannyasini mi-au trimis scrisori…Nu le-am răspuns niciodată până acum, pentru că nu era posibil să le răspund, acum pot răspunde, veți fi capabili să înțelegeți.
Un sannyasin îmi scrie iar și iar, și probabil că se întreabă de ce nu răspund…Harta nu era disponibilă până acum, acum vă dau harta. Ascultându-mă, el se simte mereu ca și cum ar intra în orgasm. Tot corpul său începe să vibreze, și are aceeași experiență ca atunci când face dragoste cu o femeie. Devine foarte nedumerit – e natural. Pierde firul la ce asculta, uită…și vibrația este atât de puternică și bucuria este atât de mare încât e îngrijorat: ce se întâmplă? Ce e acolo în interiorul lui?
Asta se întâmplă: chakra MULADHARA se întâlnește cu SWADHISTANA, centrul tău masculin se întâlnește cu centrul tău feminin. Aceasta este bucuria pe care o simți când intri în meditație, când intri în rugăciune. Acesta este mecanismul celebrării tale interioare. Și în momentul în care MULADHARA ȘI SWADHISTANA se întâlnesc, energia este eliberată. La fel cum se eliberează energie  atunci când faci dragoste cu femeia, când SWADHISTANA și MULADHARA  se întâlnesc, energia este eliberată și acea energie lovește centrul superior, MANIPURA.
MANIPURA este masculin, ANAHATA este feminin. Odată ce te acordezi cu prima întâlnire dintre bărbatul și femeia ta interioară, într-o zi, a doua întâlnire se întâmplă deodată. Nu trebuie să faci nimic în legătură cu asta, doar energia eliberată din prima întâlnire creează posibilitatea pentru a doua întâlnire. Iar când energia este creată de a doua întâlnire, creează posibilitatea celei de-a treia întâlniri.
A treia întâlnire este între VISUDDHA și AJNA. Și când a treia întâlnire are loc, este creată energia pentru a patra, care nu este o întâlnire, care nu este o uniune, ci o unitate. SAHASRARA este singură, nu există masculin-feminin. Adam și Eva au dispărut unul în celălalt, total, complet. Bărbatul a devenit femeia, femeia a devenit bărbatul; toate divizările dispar. Acesta este absolutul, întâlnirea eternă. Asta e ceea hindușii numesc SATCHITANANDA. Asta e ceea ce Iisus numește ”Împărăția lui Dumnezeu”.

Sursa foto: http://www.tumblr.com
De fapt, numărul 7 a fost folosit de toate religiile. 7 zile sunt simbolice, și a șaptea zi este ziua de odihnă, ziua sfântă (”Holy Day” în engleză, n.tr). Șase zile a lucrat Dumnezeu, și în șaptea zi s-a odihnit. Pe șase chakre va trebui să lucrezi, a șaptea este starea marii odihne, odihnei complete, a relaxării absolute – ai ajuns acasă.
Cu a șaptea dispari ca parte din dualitate; toate polaritățile dispar, toate distincțiile dispar. Noaptea nu mai este noapte, iar ziua nu mai este zi. Vara nu mai este vară, și iarna nu mai este iarnă. Materia nu mai este materie, iar mintea nu mai este minte – ai trecut dincolo. Acesta este spațiul transcedental pe care Buddha îl numește NIRVANA.
Aceste trei întâlniri din interiorul tău și realizarea celei de-a patra au și o altă dimensiune. V-am vorbit de multe ori despre patru stări: somn, vis, trezie, TURIYA. TURIYA înseamnă ”a patra”, ”ce e dincolo”. Aceste șapte chakre și munca cu ele, au o corespondență și în aceste patru stări.
Prima întâlnire, dintre MULADHARA și SWADHISTANA e ca somnul. Întâlnirea are loc, dar nu poți să fii foarte conștient de ea. Te vei bucura de ea, vei simți o mare prospețime răsărind în tine. Vei simți o mare odihnă, ca și cum ai dormit profund; dar nu vei putea s-o vezi exact – este foarte întunecată. Bărbatul și femeia s-au întâlnit în interiorul tău, dar ei s-au întâlnit în inconștient. Întâlnirea nu a fost la lumina zilei, a fost în noaptea întunecată. Da, rezultatul va fi simțit, consecințele vor fi simțite. Vei simți brusc o nouă energie în tine, o nouă radianță, o nouă strălucire. Vei avea o aură. Chiar și alții ar putea simți că ai o anumită calitate a prezenței, o vibrație. Dar nu vei fi foarte conștient de ce se întâmplă. Deci prima întâlnire este asemenea somnului.
A doua întâlnire este asemenea visului – când MANIPURA și ANAHATA se întâlnesc, întâlnirea ta cu femeia interioară este ca și cum v-ați fi întâlnit în vis. Da, îți poți aminti ceva din ea. La fel cum dimineața poți să-ți amintești visul pe care l-ai avut noaptea trecută – câte puțin, pe ici pe colo, câteva sclipiri; poate ceva a fost uitat, poate că nu îți amintești totul – dar totuși îți poți aminti. A doua întâlnire este asemenea visului. Vei deveni mai conștient de ea. Vei începe să simți că ceva se întâmplă. Vei începe să simți că te schimbi, că o tranformare e pe cale să se întâmple, că nu mai ești vechea persoană. Și cu a doua vei începe să devii conștient că interesul tău în femeia exterioară se micșorează. Interesul tău în bărbatul exterior nu mai este la fel de nebun ca altădată.
Și cu prima întâlnire va exista o schimbare, dar nu vei fi conștient de ea. Cu prima, vei începe să te gândești poate că nu mai ești interesat de femeia TA, dar nu vei putea să înțelegi că nu mai ești interesat de NICI O femeie. Poate vei crede că te-ai plictisit de femeia ta și vei fi mai fericit cu o altă femeie; o schimbare va fi bună, o atmosferă diferită va fi bună, o calitate diferită a femeii va fi bună. Asta va fi doar o ghicire. Cu a doua întâlnire vei începe să simți că nu mai ești interesat de femeie sau de bărbat, că interesul tău este să mergi în interior.
Cu a treia vei deveni complet conștient. Este ca trezitul. VISUDDHA întâlnind AJNA…vei deveni complet conștient, întâlnirea se întâmplă la lumina zilei. Sau poți să spui astfel: prima întâlnire se întâmplă în miezul întunecat al nopții; a doua întâlnire se întâmplă într-o perioadă de crepuscul, între zi și noapte; a treia întâlnire se întâmplă la amiază – ești complet alert, totul e clar. Acum știi că ai încheiat-o cu exteriorul. Nu înseamnă că îți vei părăsi soția sau soțul, înseamnă pur și simplu că pasiunea oarbă nu mai este acolo; vei simți compasiune. Cu siguranță, femeia care te-a ajutat până aici e un prieten minunat, bărbatul care te-a adus până aici este un prieten minunat; ești recunoscător.
Vei începe să fii recunoscător și plin de compasiune față de celălalt. Mereu e așa când apare înțelegerea – ea aduce compasiunea. Dacă îți părăsești soția și evadezi în pădure, asta arată pur și simplu că ești crud și compasiunea nu a apărut. E doar din neînțelegere, nu poate fi din înțelegere. Dacă înțelegi, vei avea compasiune.
Când Buddha a devenit iluminat, primul lucru pe care l-a spus discipolilor săi a fost: ”Aș vrea să merg la Yashodara, să vorbesc cu ea.” Era soția sa…
Ananda era foarte tulburat. El a spus: ”Ce rost are să te întorci la palat, să vorbești cu soția ta? Ai părăsit-o. Au trecut 12 ani.” Și Ananda era și puțin tulburat, căci cum poate un Buddha să se gândească la soția sa? Nu te aștepți ca Buddhașii să gândească astfel.
Când ceilalți au plecat, Ananda i-a spus lui Buddha: ”Asta nu e bine. Ce vor crede oamenii?”
Buddha a spus: ”Ce vor crede oamenii? Eu trebuie să-mi exprim recunoștința față de ea, și trebuie să-i mulțumesc pentru tot ajutorul pe care mi l-a dat. Și trebuie să-i dau ceva din ceea ce mi s-a întâmplat mie – măcar atât îi datorez. Va trebui să merg.”
S-a întors. S-a dus la palat. Și-a văzut soția. Cu siguranță, Yashodara era înnebunită! Acest om a fugit într-o noapte, fără să-i spună o vorbă. I-a spus lui Buddha: ”Nu ai putut să ai încredere în mine? Puteai să spui că vrei să pleci și aș fi fost ultima femeie din lume care să te împiedice. Nu ai putut să ai încredere în mine nici măcar atât?” Și plângea. Doisprezece ani de furie! Și acest om fugise ca un hoț în mijlocul nopții – brusc, fără să-i dea nici măcar un semn.
- va urma -

Partea a treia o gasiti aici

Osho: The tantra vision, vol.2, cap.1.

”Articol preluat de aici:  http://oshojoy.ro/osho-despre-vizunea-tantrica-si-harta-tantrica-a-constiinteiii”

Niciun comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...