Termenul de "a permite" poate fi definit in doua moduri. Intr-un sens pozitiv, a permite cuiva, in esenta, poate sa insemne a-i da voie sau a-l imputernici sa faca ceva ce isi doreste sa faca, si care il poate ajuta sa gaseasca bucurie, sau sa se extinda si sa se dezvolte in viata. Intr-un sens negativ, acesta poate fi descris ca a permite altcuiva sa se antreneze intr-un comportament problematic sau disfunctional. Acest comportament nu este, desigur, de judecat, ci pur si simplu vazut ca ceva ce nu ne permite sa mergem inainte si, mai degraba, ne tine pe loc.
De multe ori, permiterea are loc deoarece o terta persoana isi asuma responsabilitatea sau vina pentru ceva, astfel incat sa il protejeze pe celalalt. Aceasta, in esenta, ii permite celuilalt sa isi mentina comportamentul problematic.
Un exemplu ar putea fi relatia mama - copil. Un copil poate repeta un model de tratament problematic fata de ceilalti, din cauza ca mama nu alege niciodata sa ajute copilul, pentru ca acesta sa inceapa sa identifice si sa invete de unde provine acest comportament. In loc sa asiste copilul, sa treaca peste provocare, mama s-ar putea invinovati pentru comportamentul acestuia, pentru ca ea nu petrece suficient timp cu el/ea sau ii este teama sa raneasca sentimentele copilului.
Tu poti sau nu sa recunosti acest comportament in cineva de langa tine sau, eventual, in propria ta viata. Cred ca este important sa intelegem mai bine ce inseamna "a permite", astfel incat sa putem aduna unele instrumente care sa ne ajute sa trecem dincolo de aceasta.
Continuand cu exemplul din relatii, ne putem uita la primul factor cheie. A permite este adesea confundat cu a fi dragut. In orice relatie data, fie ca este parinte copil, fraterna, romantica sau de prietenie, putem foarte usor sa evitam confruntarea cu un comportament problematic, astfel incat sa putem mentine ideea ca suntem draguti in relatia cu ceilalti .
Este important pentru noi sa realizam ca ideea de a fi dragut intr-o relatie este doar o credinta. Am putea simti ca asta inseamna ca este frumos sau nu sa confruntam pe cineva, bazat pe comportamnetul care genereaza provocarile, si sa il evitam. Daca vom permite continuu comportamentul altuia, din dorinta de pastrare a aparentelor, de multe ori impiedicam cresterea celuilalt si propria noastra crestere, ca urmare a actiunilor noastre.
In cele mai multe relatii, exista un acord profund pe care ambele parti il au, si care creeaza un rol pe care il joaca fiecare. In timp ce poate parea, intr-un sens emotional, ca o anumita alegere sau decizie poate sa nu fie ideala, un aspect mai profund din acea persoana cere ca acea situatie sa fie "jucata"pentru a le permite sa creasca si sa invete.
Este important sa ne amintim ca, stand intr-o cutie, atunci cand vine vorba despre a permite oamenilor, nu doar ne inchidem accesul catre propria crestere, ci si cresterea celorlalti. In cele din urma ne putem uita la sentimentul care poate aparea din toate acestea; senzatia de raceala sau de lipsa a iubirii. Este usor sa te uiti la cineva pe care il iubesti, sa ii spui ceva care il va provoca si apoi sa simti raceala sau lipsa iubirii, ca si rezultat. Acest lucru se datoreaza, in principal, faptului ca suntem atasati de raspunsul emotional al celorlalti, care apare ca rezultat al actiunilor noastre. Avem nevoie sa ne amintim sa facem un pas in spate, in aceste cazuri, si sa vedem situatia asa cum este ea. Doi oameni care interactioneaza unul cu celelalt, o fac pentru a produce dezvoltarea unul pentru altul. Cand putem vedea acest lucru.
Avem o perioada mai usoara in a vedea de ce "a permite" nu serveste niciunei persoane intr-o relatie, si facand o schimbare, multe se pot extinde, ca rezultat, asupra ambelor parti.
Joe Martino
www.collective-evolution.com
Sursa imagine: www.photonatureblog.com
http://www.astrocafe.ro/articole/articole-20/articol-cum_pot_alegerile_si_temerile_noastre_sa_i_tina_pe_ceilalti_pe_loc-4034
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu