Inainte de orice, haideti sa vedem ce este tantrismul si “cu ce se mananca”.
Termenul "Tantra" provine din sanscrita si semnifica "legatura", "conexiune" sau uniunea atat fizica, cat si spirituala a unui cuplu si armonizarea acestuia sau contopirea acestora cu intregul Univers.
Practicile tantrice unifica aspectele contradictorii ale sinelui
(masculin si feminin, spirit si fizic, intuneric si lumina, etc.)
intr-un tot armonios.
In filosofia tantrica, mancatul este o experienta erotica, de comuniune cu persoana iubita.
De asemenea, tantrismul mai afirma ca hrana trebuie si ea folosita cu
scopul cresterii spirituale. Insa ideea de hrana sacramentala nu este
noua si nu apartine exclusiv tantrismului. Hrana sacramentala
este, in general, hrana normala, despre care se crede ca ar avea
calitati spirituale datorita “imputernicirii” acesteia de catre un
preot, un vindecator, un saman sau o forma de autoritate religioasa.
“imputernicirea” hranei inseamna sfintirea ei sau rugaciunile ce s-au
rostit asupra hranei.
In tantra, importanta este atitudinea mentala cu care se prepara hrana pentru fiinta iubita.
Un bun yoghin isi poate da seam ace temperament are persoana care a
pregatit masa dup ace mananca ceva preparat de aceasta. De asemenea,
conteaza si atitudinea mentala a persoanei care mananca, atitudine care
poate influenta comportamentul digestive. Nu lasati nimic sa va irite
sau sa va supere cand preparati hrana sau cand mancati. Tantra indeamna
ca, atunci cand pregatim mancarea pentru fiinta iubita, sa avem o stare
meditativa, contemplative, de constientizare a proprietatilor
ingredientelor dar si a momontului prezent. Este indicat sa “puneti”
dragoste in mancare, adica sa va ganditi cu dragoste la partenerul/a
voastra.
Invataturile
yoghine impart hrana in 3 tipuri principale, dupa efectele pe care
hrana o are asupra corpului si a mintii, dupa starile si emotiile pe
care hrana le trezeste in noi.
Prima categorie de hrana este cea sattvica, este constitutita din acele alimente care ne hranesc energia si atitudinea creatoare.
Exemple de alimente sattvice sunt nucile, cerealele (integrale,
desigur), fructele si legumele, mierea. Toate aceste alimente sunt
legate de gustul primar “dulce” si le este atribuita capacitatea de a
stimuli sentimentele creatoare si erotice. Textele medicale ayurvedice
spun ca esenta gustului hranei este transformata pe rand in sange,
carne, grasime, os, maduva, si , in fine, sperma sau ovul. Gustul hranei
influenteaza deci gustul secretiilor sexuale. Textele medicinei
indiene sugereaza ca “cea mai buna samanta (pentru un embrion sanatos), este cea dulce, neiritanta si de un alb cristalin, transparent. “
Al doilea tip de alimente, cel rajasic, induce pasionalitate, stimuleaza simturile, dar poate genera si stari de furie, atasament, posesivitate.
Aici intra toate alimentele cu proprietati de incalzire si stimulare,
cum ar fi radacinoasele, condimentele, sarea, pestele, carnea rosie,
carnea de pui. Aceste alimente au in general gusturile primare iute si
sarat, dar si combinatii ce include gustul dulce. Daca sunt consumate
preponderent, alimentele rajasice fac ca sperma barbatului sa devina mai
groasa si mai vascoasa, cu un miros mai intens iar la femei, secretiile
vaginale capata acelasi proprietati.
Al treilea tip de hrana, cel tamasic, este (cred ca ati ghicit), cel care stimuleaza sentimentele furioase si distructive.
In acesta categorie intra toate alimentele care deranjeaza simturile,
fie prin gustul excestiv de iute, amar sau astringent, fie prin
simptomele care le trezesc in corp (balonare, constipatie, halena etc)
datorita combinarii proaste a lor. Alimentele gatite in prea mult ulei
sau in grasime sau carnea grasa sunt exemple care intra in aceasta
categorie. In general, cei ce mananca predominant tamasic au o
atitudine foarte materialista fata de viata. Secretiile sexuale capata
caracteristici neplacute, iar activitatea sexuala inceteaza sa mai fie
un act de iubire, plin de sensibilitate si empatie, transformandu-se
intr-o incercare de satisfactie pur carnala.
Desi
pare un mod simplist de a categorisi diferitele tipuri de alimente, va
puteti da seama, de-a lungul timpului,de multe lucruri legate de
personalitatea unui om doar judecand dupa ceea ce mananca. O persoana
materialista poate considera hrana sattvica fara gust, un sportiv va
prefer sa manace cat mai rajasic pentru a-si putea sustine eforturile
fizice, in timp ce un om cu aspiratii spirituale va prefer o hrana care
sa-i ridice vibratia.
Hrana
sattvica este cea mai potrivita si pentru un cuplu aflat pe calea
tantrica, sau pe o anumita cale spirituala. Alimentele rajasice pot fi
adaugate la aceasta dieta de baza, mai ales cand este nevoie de un plus
de stimulare. Un amestec de baza al acestor doua categorii ofera o mare varietate, secretul fiind echilibrarea corecta a alimentelor.
Bucataria
tantrica e o bucatarie a dragostei, in care atat gatitiul cat si
servirea mesei impreuna cu fiinta iubita face parte din experienta
erotica.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu