Renunţă la mintea care gândeşte în proză; trezeşte alt gen de minte care gândeşte poetic. Lasă-ţi deoparte priceperea la silogisme; cântecul lasă-l să-ţi fie mod de viaţă. Treci de la intelect la intuiţie, de la cap la inimă, pentru că inima e mai aproape de mistere. - Osho

duminică, 2 decembrie 2012

Despre Dragoste

Dragostea este singura religie, singurul Dumnezeu, singurul mister care trebuie trait, inteles. Cand ai inteles dragostea, i-ai inteles pe toti inteleptii si pe toti misticii din lume. Nu este deloc dificil. Este la fel de simplu ca bataile inimii sau ca respiratia. Vine la tine, nu iti este data de societate. Si asta este aspectul pe care vreau sa il accentuez: dragostea vine odata cu nasterea – dar bineinteles ca este nedezvoltata, asa cum nu este nimic dezvoltat. Copilul trebuie sa creasca.
Societatea profita de acest gol. Este nevoie pentru ca dragostea copilului sa creasca; intre timp, societatea continua sa conditioneze mintea copilului cu idei despre dragoste care sunt false. Cand ajungi insa la varsta la care poti sa explorezi lumea dragostei, esti deja plin de atatea prostii despre dragoste, incat aproape ca nu poti deosebi ce e autentic de ce este fals.

De exemplu: oricarui copil, oriunde, i se spune ca dragostea este eterna: din momentul in ca iubesti un om, il iubesti petnru totdeauna. Daca iubesti un om si mai tarziu simti ca nu il mai iubesti, nu inseamna decat ca nu l-ai iubit niciodata, de la bun inceput. Asta e o idee foarte periculoasa si gresita a unei iubiri care este pentru totdeauna si in viata nimic nu este pentru totdeauna, singura constanta este schimbarea. Viata este un flux permanent, totul se schimba.

Ti-a fost inoculata ideea iubirii eterne, idee care distruge vieti. Te vei astepta la o iubire eterna din partea femeii, iar ea se va astepta la dragoste eterna din partea ta. Astfel, iubirea devine secundara, durata devine principala.

O dragoste adevarata se va schimba de asemenea. Pana la iluminare, dragostea ta va fi ca celelalte lucruri: se va schimba.

Daca intelegi ca se va schimba, ca din cand in cand partenerul tau este posibil sa fie interesat de o alta persoana si ca trebuie sa fii intelegator, iubitor, ca trebuie sa-ti pese si sa-i dai voie sa faca asa cum simte fiinta lui…este o ocazie sa-i dovedesti partenerului ca il iubesti.

Este atat de simplu de inteles. Cand ati inceput sa va iubiti erati prea tineri, lipsiti de experienta; cum ar putea dragostea sa ramana la fel cand ati devenit mai maturi?
Si dragostea trebuie sa atinga maturitatea.

Dar este posibil sa fie nevoie sa schimbi mai multi parteneri pe parcursul vietii. Nu este nimic rau in asta. De fapt, schimbandu-ti partenerul de mai multe ori in viata, te vei imbogati, si daca toata lumea ar asculta ce-ti spun eu tie despre dragoste, toata lumea ar fi mai bogata.

Insa orice posibilitate a fost distrusa de o idee gresita. In momentul in care partenerul tau se uita la altcineva – doar se uita, ochii lui marturisind atractia, ti-ai si pierdut controlul. Trebuie sa intelegi ca, daca barbatul nu mai este interesat de femeile frumoase de pe strada, de actritele frumoase din filme, de ce ar mai fi interesat de tine. Trebuie sa intelegi ca interesul sau pentru Femei este o garantie ca este interesat de tine, ca exista in continuare garantia ca dragostea voastra sa dureze.

Pentru o viata mai placuta, pentru o viata mai vesela, trebuie sa fii flexibil. Trebuie sa-ti amintesti ca libertatea este cea mai inalta valoare, si ca in cazul in care dragostea nu-ti acorda libertate, atunci nu este dragoste.

Trebuie sa faci curatenie in permanenta – de cate ori observi absurditati in mintea ta, curata-le, arunca-le. Daca ai mintea limpede si curata, vei putea sa gasesti solutii pentru toate problemele care vor surveni in viata ta.

Niciun comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...