Renunţă la mintea care gândeşte în proză; trezeşte alt gen de minte care gândeşte poetic. Lasă-ţi deoparte priceperea la silogisme; cântecul lasă-l să-ţi fie mod de viaţă. Treci de la intelect la intuiţie, de la cap la inimă, pentru că inima e mai aproape de mistere. - Osho

vineri, 25 octombrie 2013

DIVINUL FEMININ ÎN CONŞTIINŢA COLECTIVĂ


Şi în cazul Divinului feminin, perspectiva duală este bine înrădăcinată în conştiinţa întregii umanităţi: bine şi rău, alb şi negru (Luna albă şi Luna neagră), soţia rebelă şi soţia supusă (Lilith şi Eva), fecioara şi prostituata (Maria şi Maria Magdalena).
În mitologie, Lilith apare în literatura rabinică evreiască, în Zohar, ca fiind prima soţie a lui Adam. Ea a fost repudiată de Adam deoarece reclama egalitatea între sexe (!) şi se plângea de modul în care acesta îşi îndeplinea datoria conjugală. Ea reprezintă refuzul matriarhatului de a se supune unei autorităţi masculine, unei noi societăţi patriarhale, unde domneşte Adam. Refuzând să se întoarcă la Adam, Lilith a fost pedepsită. Acesta a fost momentul în care Dumnezeu i-a dăruit-o lui Adam pe Eva, cea cuminte și supusă, exact opusul lui Lilith. (Asta până când a căzut şi ea în păcat, mâncând din fructul interzis!)
În astrologie Lilith, sau Luna Neagră, este un punct focar, deci nu este un corp ceresc în adevăratul sens al cuvântului. Faptul că ne este teamă de ceea ce reprezintă Lilith în harta natală, înseamnă că acest aspect este încă profund neînţeles atât la nivelul conştiinţei personale cât şi al celei colective.
Fenicienii o numeau Luna Neagră, Luna descrescătoare, în opoziţie cu Luna albă, care era Luna crescătoare. Tranzitul lui Lilith prin fiecare semn zodiacal este de 270 de zile, practic 9 luni, fiind singurul ciclu astrologic care corespunde timpului de gestaţie!
“În tema natală Lilith reprezintă puterea feminină, emanciparea feminină şi nesupunerea. Pentru un bărbat ea reprezintă Anima (partea sa feminină), iar pentru o femeie simbolizează Animus (partea sa masculină). Este legată de sexualitate şi de instincte. Lilith desemnează o karmă, presupune un proces de conştientizare şi o depăşire de sine. “(D. Ciupercă, “Astrologia în noua eră”)
“Anima şi Animus, trăiesc şi funcţionează în straturile adânci ale inconştientului, pe care l-am desemnat inconştientul colectiv. Este spiritul strămoşilor noştri necunoscuţi, felul lor de a gândi şi de a simţi, felul lor de a afla viaţa şi lumea, zeii şi oamenii.” (C.G.Jung, “Arhetipurile şi inconştientul colectiv”)
 Dacă Luna ne pune în contact cu Inconştientul personal, Lilith ne pune în legătură cu inconştientul colectiv, cu Sufletul lumii, cu lumea arhetipurilor. Lilith reprezintă inconştientul atavic, Cronica Akasha a omenirii. Umbra poate fi relativ uşor accesată şi cunoscută prin proiecţii,  dar zona reprezentată de Anima şi Animus (Lilith) nu poate fi uşor accesată, deoarece aici nu exista proiecţii!
Accesarea potenţialului reprezentat de Lilith în tema natală depinde de Lună, care funcţionează ca mediatoare. Prin intermediul Lunii informaţiile din inconştientul colectiv, reprezentat de Lilith, sunt aduse în inconştientul personal, de unde pot fi apoi accesate şi aduse în lumina conştiinţei. Lilith ne oferă o şansă extraordinară de evoluţie, pentru că doar acceptându-ne şi partea întunecată (inconştientul) putem fi Întregi! 
  Un  alt aspect al Divinului feminin, este reprezentat de Maria Magdalena.  Ea  a fost confundată cu femeia păcătoasă care i-a spălat picioarele lui Isus, desi Biblia nu susține nicăieri că Maria Magdalena ar fi fost o prostituată, acesta fiind un mit inventat de slujbașii bisericii pentru a limita rolul femeilor în biserică. (În 1969 Biserica Catolică a dezminţit că Maria Magdalena ar fi fost o prostituată.)
După 1945, odată cu descoperirea manuscriselor de la Nag Hammadi şi a “Evangheliei după Maria”, Mariei Magdalena i se recunoaşte rolul şi importanta în evoluţia creştinismului. Conform evangheliilor canonice, ea îndeplinește toate criteriile pentru a fi considerată apostol: a fost împreună cu Isus în timpul predicilor lui, a fost martoră la moartea și învierea lui Isus și i-a învățat pe alții evanghelia.
Iată ce îi spune Petru Mariei Magdalena: “Soră, noi ştim că Mântuitorul te-a iubit mai mult decât pe toate celelalte femei. Spune-ne nouă vorbele Mântuitorului pe care tu ţi le aminteşti şi pe care tu le cunoşti, dar pe care noi nu le-am auzit.” (“Evanghelia după Maria”)
 Sfânta Fecioară Maria, care “s-a învrednicit de cinstea excepțională de a naște cu trup pe Fiul lui Dumnezeu și Mântuitorul lumii", este un alt aspect al Divinului feminin, fiind venerată "ca cea dintâi și cea mai mare dintre toți sfinții, fiind mai cinstită decât heruvimii și mai preamărită fără de asemănare decât serafimii".
 Cinstită şi preamărită şi totuşi despărţită de Tată şi Fiu... “Creştinismul a despărţit eternitatea trecută a Tatălui de eternitatea viitoare a Fiului, adevărul pământesc de cel ceresc. Nu vor fi ele unite prin ceea ce vine, revelaţia Duhului – Eterna Feminitate, Eterna Maternitate? Nu va împăca Mama pe Tatăl şi Fiul?” (John Noyce, “Divinul Feminin”)
Manifestarea cea mai elevată a Divinului feminin este reprezentată de Sophia (Înţelepciunea Divină), care integrează toate  celelalte aspecte ale principiului feminin prezentate anterior. C.G. Jung a afirmat că dezvoltarea Animei are patru niveluri distincte, pe care le-a numit Eva, Elena (dupa Elena din Troia), Maria şi Sophia (!), toate aceste aspecte reprezentând de fapt diferite etape de dezvoltare şi de evoluţie prin care Divinul feminin atinge desăvârşirea spirituală de la Eva cea instinctuală până la Sophia cea înţeleaptă!
Doar când vom onora, în primul rând la nivel interior, toate aceste aspecte, Divinul feminin îşi va reintra în drepturi, iar “componenta feminină a umanităţii se va manifesta cu o putere fără precedent, contrabalansând dominaţia anterioară a forţelor masculine într-o armonie perfectă.” (M. Epstein, “Roza Mira”)


“Tatăl nu a schimbat lumea,    
  Fiul nu a salvat-o.             
  Mama o va salva.
  Mama este Duhul Sfânt.”

 (John Noyce, “Divinul Feminin”)
Imagine din biserica Urschalling din Bavaria, sec. IX.
 Sfântul Duh este reprezentat ca un personaj feminin.




Va invit sa cumparati brosura " MARILE INITIATE" costa 6 lei, ve-ti afla mai multe detalii despre femeile care au fost initiate si au schimbat ceva in costiinta umana. Pentru comanda scrieti la adresa de mail: nagymelinda3@yahoo.com.





































Sursa: adinafenechiu

Niciun comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...