Renunţă la mintea care gândeşte în proză; trezeşte alt gen de minte care gândeşte poetic. Lasă-ţi deoparte priceperea la silogisme; cântecul lasă-l să-ţi fie mod de viaţă. Treci de la intelect la intuiţie, de la cap la inimă, pentru că inima e mai aproape de mistere. - Osho

luni, 18 ianuarie 2016

7 alimente pentru echilibrul hormonal feminin


echilibrul hormonal

Incepand cu sindromul premenstrual si terminand cu menopauza, variatia hormonilor si echilibrul hormonal, influenteaza semnificativ viata unei femei.

Mie imi place sa spun ca Dumnezeu a creat cel putin un leac natural pentru orice afectiune.
Asadar iata 7 alimente cu inalta valoare nutritionala, pe care sa le incluzi in alimentatia ta, pentru ca te pot ajuta sa iti regasesti echilibrul hormonal si sa scapi de schimbari de dispozitie, depresii, variatii in greutate, acnee si alte probleme asociate.

1. Spirulina

Aceasta alga verde-albastra este unul dintre cele mai puternice superalimente, cu o concentratie foarte mare de vitamine, minerale, antioxidanti, aminoacizi esentiali si alti nutrienti.
Contine cantitati mari de calciu, magneziu si potasiu. Aceste minerale sunt nutrienti ce ajuta in atingerea echilibrului hormonal, actionand in sensul reducerii crampelor, a inflamatiei si a durerilor de sani, regasirea starii de buna dispozitie.
Consumul de spirulina reduce nivelul zaharului din sange, una dintre principalele cauze ale aparitiei dezechilibrului hormonal.

2. Vitex

Am descoperit vitex-ul de foarte curand. Se mai numeste mielareaua sau fructul castitatiii, in termeni populari.
Vitex regleaza ciclul menstrual si creste nivelul progesteronului, un hormon foarte important pentru femei.
Vitex se recomanda in cazul simptomelor specifice sindromului premenstrual : iritabilitate, depresie, manie, dureri de cap, balonari, dureri de sani, oboseala si a efectelor neplacute asociate menopauzei : bufeuri, uscaciune vaginala, tulburari afective, nervozitate, anxietate, disparitia dorintei sexuale.

3. Rodia

Rodia este cunoscuta drept “fructul fertilitatii si feminitatii”.
Intr-unul dintre articolele precedente mentionez trei beneficii incredibile pentru sanatate ale rodiei, printre care reducerea riscului aparitiei si dezvoltarii cancerului.
Una dintre principalele cauze ale aparitiei cancerului de san, de cele mai multe ori hormono-dependent, este estrogenul transformat in estradiol.
Rodia poseda compusi naturali ce au abilitatea de a inhiba enzima ce transforma in corpul femeii estrogenul in estradiol, contribuind astfel la reglarea echilibrului hormonal si la preventia aparitiei cancerelor hormono-dependente.

4. Maca

Maca este un superaliment cu proprietati importante pentru echilibrul si sanatate hormonala, atat la femei cat si la barbati. Pe langa acestea, maca este si un cunoscut aliment cu efect afrodisiac.
Reduce simptomele neplacute ale menopauzei si sindromului premenstrual. Maca este extrem de bogata in calciu, potasiu, fier, fibre si proteine. Maca actioneaza asupra hipotalamusului si a glandei pituitare, regland activitatea acestora si implicit a celorlalte glande din organism. 

5. Turmeric

Condimentele fac mai mult decat sa dea aroma mancarii. Ele se situeaza in topul listei alimentelor cu inalta capacitate antioxidanta. Rozmarinul, cimbrul, chimionul, chimenul, piperul cayenne, turmericul, ghimbirul, sunt doar cateva dintre plantele aromatice ce contribuie la sanatatea noastra. 
Dintre acestea se remarca turmericul cu o puternica actiune anti-inflamatoare si regulatoare a echilibrului hormonal. Estrogenul este unul dintre hormonii feminini esentiali pentru ciclul menstrual si fertilitatea femeii. Turmericul are o actiune estrogenica – mimand activitatea hormonului. Turmericul actioneaza ca un slab fitoestrogen, jucand un rol terapeutic in dezechilibrele hormonale ale femeii. 

6. Polenul de albine

Polenul de albine este un adevarat depozit de vitamine, minerale, aminoacizi, enzime si alti nutrienti esentiali. Despre polen se spune ca este un aliment complet, din punct de vedere nutritional. Este o sursa foarte buna de vitamine B si acid folic, nutrienti importanti pentru echilibrul hormonal, nivelul zaharului din sange, starile de dispozitie si controlul greutatii. 

7. Semintele de in

Semintele de in contin lignani, acestia fiind compusi fitoestrogenici cu rol de preventie impotriva diferitelor tipuri de cancer, in special a celor hormono-dependente (san sau prostata). 
Semintele de in contribuie la mentinerea echilibrului hormonal, reducand simptomele menopauzei, in special a bufeurilor, chiar si cu 60%. Promoveaza fertilitatea, regleaza ciclul menstrual si stimuleaza ovulatia. 
De asemenea, uleiul obtinut din seminte de in contine acizi grasi Omega 3, ce ajuta la reducerea inflamatiei in corp. 
Acestea sunt doar 7 dintre alimentele ce joaca un rol important in reglarea echilibrului hormonal feminin. Trebuie sa mentionez ca alimentatia sanatoasa este doar o componenta a procesului de vindecare si regasire a echilibrului, iar pentru vindecarea completa trebuie actionat pe toate planurile subtile : energetic, emotional, mental si spiritual. 

Niciun comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...