Renunţă la mintea care gândeşte în proză; trezeşte alt gen de minte care gândeşte poetic. Lasă-ţi deoparte priceperea la silogisme; cântecul lasă-l să-ţi fie mod de viaţă. Treci de la intelect la intuiţie, de la cap la inimă, pentru că inima e mai aproape de mistere. - Osho

vineri, 1 mai 2015

Calea tantra - Osho

Tantra cere de la bun început, ca să renunţaţi la ego-ul vostru; deja cu primul pas trebuie dizolvat ego-ul.


Şi în Yoga se cere să-ţi abandonezi ego-ul dar numai la sfîrşit. Mai întîi trebuie purificat şi cînd este complet cristalizat, se dizolvă, pentru că atunci nu mai
poate exista. Dar acesta este ultimul pas în Yoga în timp ce în Tantra este primul.
 

!!!Deci Tantra nu pare convingătoare la modul general şi dacă este, atunci numai din motive false. Dacă vrei de exemplu să te destrăbălezi sexual, atunci fără doar şi poate poţi să-l numeşti “exerciţiu tantric”.
Aceasta poate fi motivul real pentru fascinaţia învăţăturii tantrice.

Dacă nu ai în cap decît vin, femei, muzică şi astfel de lucruri pentru care Tantra trebuie să dea socoteală – atunci nu eşti cu adevărat interesat de Tantra, ci de altceva pentru care Tantra reprezintă o justificare. De aceea !!! Tantra vă interesează de cele mai multe ori din motive greşite.

Tantra nu există pentru a vă satisface sexualitatea debordantă, ci pentru a vă transforma radical.  


Deci nu vă duceţi singuri de nas ! Puteţi să vă înşelaţi foarte uşor spunînd “Tantra”, în timp ce vă referiţi la cu totul altceva.

De aceea Bahavir nu a irosit nici un cuvînt despre Tantra, pentru că pericolul de a vă autoînşela este foarte mare. Omul este întratît de pervertit, încît poate invoca mereu alte lucruri, decît cele care există în realitate. Omul îşi poate raţionaliza orice motivaţie.
 

În China antică exista o tradiţie asemănătoare celei tantrice. Ea exista ca ştiinţă ocultă şi se numea “Tao”. Tao se bazează pe cunoştinţe asemănătoare cu cele din Tantra.
Taoismul spune de exemplu să nu rămîi la un singur partener dacă vrei să te eliberezi de sexualitatea ta. Să nu te cramponezi de o femeie sau un bărbat; este mai bine să schimbi.
Aşa este corect, dar poţi prelua acest gînd înşelîndute asupra motivelor sale reale. De fapt eşti doar obsedat de sex şi spui: “eu practic un exerciţiu tantric şi de aceea nu pot rămîne la o singură femeie. Trebuie să schimb partenera”. Mulţi dintre împăraţii chinezi au practicat “Tao” şi şi-au făcut de aceea haremuri uriaşe.


 Sensul profund al învăţăturii taoiste îl recunoşti doar atunci cînd pătrunzi adînc în psihicul uman. Dacă rămîneţi doar cu o singură femeie vă pierdeţi mai devreme sau mai tîrziu interesul pentru ea, fără să pierdeţi interesul pentru femei în general. Te simţi şi înainte şi după la fel de atras de sexul opus, numai că femeia cu care trăieşti acum – soţia ta nu mai aparţine sexului opus. Ea nu te mai fascinează, iar forţa ei de atracţie, magnetismul ei a scăzut – te-ai
obişnuit cu ea.
Tao spune că un bărbat care are relaţii sexuale cu mai multe femei nu numai că depăşeşte ideea de cuplu, ci transcende chiar ideea de sex. Intimitatea cu multe femei îl aduce în situaţia de a termina cu această problemă.
Este adevărat, dar periculos şi vouă vă plac aceste învăţături nu pentru că sunt adevărate ci pentru că vă dau cale liberă.

 Aceasta este problema în Tantra.
De aceea a fost împinsă în obscuritate această învăţătură chineză. Aşa trebuie să fie. Şi în India a fost înăbuşită învăţătura tantrică pentru că era periculoasă – şi este periculoasă, doar pentru că sunteţi atît de pervertiţi.!!!


Astfel, aceste învăţături sunt de o frumuseţe unică. În toată istoria spirituală a omenirii nu există ceva mai frumos şi mai misterios ca Tantra. Nici o cunoaştere nu este aşa de profundă. Dar cunoşterea aduce cu sine mereu şi pericole. Ştiinţa conemporană a devenit o ameninţare pentru omenire tocmai că a pătruns în miezul unor mistere profunde.
 

Osho - Amorul tantric

Niciun comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...