Renunţă la mintea care gândeşte în proză; trezeşte alt gen de minte care gândeşte poetic. Lasă-ţi deoparte priceperea la silogisme; cântecul lasă-l să-ţi fie mod de viaţă. Treci de la intelect la intuiţie, de la cap la inimă, pentru că inima e mai aproape de mistere. - Osho

vineri, 31 octombrie 2014

TANTRA

In primul rand, tantra spune ca nici un barbat nu este doar barbat si nici o femeie nu este doar femeie; fiecare barbat este atat barbat cat si femeie si, la fel, o femeie este in acelasi timp femeie si barbat. De fapt, nimeni nu este doar Adam si nimeni nu este doar Eva: suntem Adam-Eva. Acesta este unul dintre cele mai importante principii care au fost descoperite prin introspectie.
Psihologia moderna a devenit constienta de aceasta. Dar Tantra o cunoaste si o proclama de cel putin 5.000 ani. Este una din cele mai mari descoperiri din lume pentru ca, avand aceasta intelegere, te poti orienta spre interior; altfel nu te poti orienta spre interior. De ce se indragosteste un barbat de o femeie? – pentru ca poarta in el o femeie, altfel nu s-ar indragosti. Si de ce se indragosteste de o anumita femeie? Doar sunt atatea mii de femei. Dar de ce, dintr-o data, o anumita femeie devine cea mai importanta pentru tine, ca si cum toate celelalte femei ar fi disparut si aceea ar fi unica femeie din lume. De ce? De ce te atrage un anumit barbat? De ce, de la prima vedere, ceva tresare brusc in fiinta ta? Tantra spune: fiecare barbat are si o natura feminina, fiecare femeie are si o natura masculina. Cand cineva din afara seamana cu femininul (sau masculinul) din tine te indragostesti – acesta este sensul iubirii.
Nu prea intelegi. Pur si simplu dai din umeri – spui ” asa s-a intamplat”. Dar exista un mecanism subtil. Oare de ce s-a intamplat cu o anumita femeie? De ce nu cu altele? Pentru ca imaginea ta interioara se potriveste oarecum cu femeia din exterior. Ceva se suprapune peste imaginea interioara si iti spui: “aceasta e femeia pe care o caut” sau “acesta este barbatul ideal”; acest sentiment este iubirea. Dar femeia din afara nu va fi la inaltimea asteptarilor, pentru ca nici o femeie din afara nu va intruchipa fidel femeia din tine. Poate ca ea se potriveste intr-o oarecare masura – exista o atractie, un magnetism, dar se va epuiza mai devreme sau mai tarziu. In curand vei constata ca sunt o mie si unu de lucruri care nu-ti plac la acea femeie. Va trece un timp pana sa-ti dai seama de aceste lucruri.
La inceput vei fi exaltat, entuziasmat, la inceput asemanarea te va coplesi. Dar , incet – incet, vei descoperi ca sunt o mie si unu de lucruri – detalii ale fiintei ei – care nu se potrivesc idealului tau interior, vei descoperi ca va instrainati. Da, o vei iubi in continuare, dar iubirea va fi lipsita de efervescenta, acea traire romantica va dispare. Si ea, la randul ei , va recunoaste ca o atrage ceva din tine, dar ansamblul nu o mai atrage. Din aceasta cauza fiecare sot incearca sa o schimbe pe sotia sa si fiecare sotie incearca sa isi schimbe sotul. De fapt, ce incearca ei sa faca si de ce? De ce o femeie incearca in permanenta sa-si schimbe sotul? Pentru ce? Ea s-a indragostit de acel barbat, apoi imediat a inceput sa-l modeleze. In clipa cand devine constienta de neconcordante, doreste sa le elimine. Ar dori sa alimine anumite parti din acel barbat, in asa fel incat el sa intruchipeze fidel idealul ei masculin. Si sotul incearca sa o schimbe pe ea , dar nu chiar atat de energic, nu cu atata incapatanare ca femeia, deoarece sotul oboseste foarte repede – femeia spera mai mult timp.
Femeia gandeste : ” Astazi sau maine sau poimaine – intr-o zi o sa-l transform”. Dureaza aproape 20, 25 de ani pt. a recunoaste faptul ca nu-l poti transforma pe celalalt. Cand ajunge pe la 50 de nai, femeia a trecut de menopauza si barbatul de andropauza; atunci cu adevarat imbatranesc si, incet, incet, isi dau seama ca nu s-a schimbat nimic. Au incercat din toate puterile, in toate felurile…femeia ramane aceeasi si barbatul ramane acelasi. Nici un om obisnuit nu poate transforma pe nimeni. Aceasta este o atitudine inteleapta – o intelegere superioara.
Acesta este motivul pentru care oamenii varstnici devin mai toleranti: stiu ca nu se poate face nimic. Acesta este motivul pentru care batranii au mai mult tact: stiu ca lucrurile sunt asa cum sunt. Acesta este motivul pentru care batranii devin mai ingaduitori. Tinerii sunt foarte furiosi si neingaduitori. Ei vor sa schimbe totul. Ei vor sa faca lumea asa cum si-ar dori-o ei. Ei se straduiesc cu ardoare, dar aceasta nu s-a intamplat niciodata; nu se poate intampla – nu este in firea lucrurilor.
Barbatul din afara nu il poate intruchipa fidel pe cel din interior si femeia din afara nu va putea fi niciodata identica cu cea din interior. De aceea iubirea aduce placere, dar si durere. Iubirea aduce fericire, dar si nefericire. Si nefericire este mult mai multa fericire.
Atunci ce este de facut? Ce solutie aduce tantra? Ce se poate face in aceasta situatie?
Tantra spune : Nu exista nici o posibilitate de a gasi implinirea in afara, va trebui sa va orientati spre interior. Va trebui sa va descoperiti femeia si barbatul interior. Va trebui sa stabiliti intre ei o simbioza. Aceasta este o mare realizare, singura realizare.
OSHO

Niciun comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...