Renunţă la mintea care gândeşte în proză; trezeşte alt gen de minte care gândeşte poetic. Lasă-ţi deoparte priceperea la silogisme; cântecul lasă-l să-ţi fie mod de viaţă. Treci de la intelect la intuiţie, de la cap la inimă, pentru că inima e mai aproape de mistere. - Osho

luni, 7 decembrie 2015

Menstruația și fazele Lunii

Ar trebui ca menstruația ta să fie pe lună plină sau pe lună nouă pentru a te sincroniza cu natura?
M-am gândit mult la această întrebare în ultima vreme: când  femeile au menstruație în timpul lunii pline, corpurile lor sunt în afara ritmului ciclurilor naturale? Întrebarea a ieșit la suprafață după ce am citit un interviu de pe site-ul Pink Elephant, cu Sherry Rothwell, colega mea care venereză luna, co-fondatoare a site-ului Domestic Diva.
Îmi place tot ce Sherry împărtășeste cu noi referitor la cum putem să folosim fazele lunii ca plan feminin pentru gestionarea timpului. Este o fărâmă de înțelepciune pe care și mie îmi place s-o predau, iar ea o redă într-o manieră cu adevărat fascinantă. Vă îndemn să citiți interviul pentru a înțelege ce spun.
Eu numesc această unealtă de gestionare a timpului, tabelul ciclului lunii și am împărtășit-o femeilor în ultimii 6 ani. Și timp de 6 ani m-aș fi contrazis cu Sherry asupra unui punct esențial: acela că femeile care au menstruația în timpul lunii pline nu se sincronizează cu energiile lunii. Parte din motivul pentru care susțin aceasta este că știu foarte multe femei, inclusiv eu, a căror menstruație începe mai degrabă cu luna plină decât cu luna nouă. Dar răspunsul care îmi face într-adevăr plăcere să-l împărtășesc cu ”studentele” mele, când apare această întrebare, este: Există 2 tipare tradiționale pe care menstruația femeilor le poate urma – ciclul pe Lună Roșie sau cel pe Lună Albă.
Nu prea veți găsi multă bibliografie referitoare la femeile care au ciclul odată cu Luna Roșie. Eu bănuiesc că aceasta este datorită a ceea ce reprezenta în trecut faptul de a avea menstruație pe lună plină. Potrivit Mirandei Gray, acest ciclu era legat de arhetipul seducătoarei, zânei și femeii care știa cum să folosească puterile vindecătoare și magia. Acesta era tipul de femeie a cărei sexualitate era destinată pentru altceva decât formarea generației următoare. Strămoșii noștri patriarhali o considerau ”femeia malefică”.
Într-adevăr, ciclul la Lună Roșie aparținea femeilor-vraci, moașelor, vrăjitoarelor și înțeleptelor comunității. Aceste femei nu își concentrau energiile feminine pentru a da naștere copiilor. Energia lor era folosită mai degrabă pentru a da putere altor femei și comunităților aceastora.
2484740_orig
Prima dată când am citti cartea Mirandei, ”Luna Roșie”, chiar am rezonat cu această idee. M-am văzut ca și femeia-vraci. Femeia care intră în profunzimile ei pentru a-și dezvolta propria conștiență, iar mai apoi să-și folosească această energie pentru a ajuta lumea. Mi-am amintit de străbunica mea care era vindecătoare și moașă, și am avut un moment profund de ”A-ha!”. De aceea toți frații și surorile tatălui meu îmi spuneau ”dadi-ma”când creșteam! Mă vedeau bunica lor în mai multe feluri decât își dădeau seama. Acum înțeleg și eu, pentru că ciclul Lunii Roșii este de asemenea cunoscut și ca ”Ciclul femeii Înțelepte”.
Când o femeie ovulează la lună plină, corpul ei urmează ciclul Lunii Albe. Corpul ei reprezintă reflexia perfectă a fertilității pământului, deoarece însuși pământul este la apogeul fertilității atunci când este atins de lumina lunii pline. Știm acest lucru datorită practicilor de agricultură bio-dinamică, care ne arată că atunci când semințele sunt plantate pe lună plină, recoltele sunt cele mai îmbelșugate. Ciclul Lunii Albe reprezintă puterea fertilă a femeii și era considerat ciclul ”mamei bune”. În vremurile patriarhale, aceste femei erau cele care erau sărbătorite la luna plină în jurul focului, cu ceremonii și ritualuri de fertilitate.
Pentru mine e foarte important de subliniat dacă ai tendința să ai menstruație pe lună plină sau lună nouă, ambele cicluri sunt expresii ale energiilor feminine și niciunul nu este mai puternic sau mai ”corect” decât celălalt. În schimb, fiecare din ele își are rolul său unic de jucat în viața ta ca femeie. În cazul în care corpul tău urmează ciclul Lunii Albe ai putea să te intrebi – Îți dorești copii? Petreci mult timp comportându-te ca o mamă? Dacă ai răspuns afirmativ, e minunat! Corpul tău e în echilibru plin de armonie cu fertilitatea naturală a pămânatului.
Dacă experimentezi ciclul opus, când ovulezi la lună nouă și ai menstruația pe lună plină mă întreb dacă Îți dorești explorare și exprimare de sine? Rolul tău de a fi mamă copiilor s-a încheiat? Sau e un rol pe care îl amâni pe viitor sau nu ai planuri deloc în privința lui?
Jade-Eggs-Full-Moon
Miranda Gray spune ”O femeie având ciclul Lunii Albe, care sângerează odată cu Luna Nouă (întunecată), se conectează la cele mai adânci nivele ale conștienței sale; prin aceasta își reamintește că există mai mult decât doar lumea pe care o vede, pentru că ea este purtăroarea seminței vietii. O femeie având ciclul Lunii Roșii, care sângerează odată cu Luna Plină, aduce energiile și misterele întunericului ei interior, în afară, în lumea care o înconjoară, ca un cadou și o ofrandă ale profunzimilor învățăturilor ei.” E pur și simplu minunat, nu-i așa?
Vreau de asemenea să-ți spun că menstruația noastră are tendința să se schimbe odată cu circumstanțele vieții noastre, emoțiile, ambițiile și țelurile noastre. Îmi închipui că atunci când mă voi căsători și voi începe să-mi fac planuri de a avea o familie, menstruația mea își va schimba direcția, pentru a reflecta schimbarea punctului central din viața mea. Nu cred că va trebui să ”fac” ceva diferit pentru ca aceasta să se întâmple
Dar tu, cum ești? Urmezi ciclul Lunii Roșii sau al Lunii Albe? Simți o legătură cu femeia care își folosește darurile corpului său pentru a servi lumea sau familia sa? Împărtășește-ne gândurile tale mai jos…ne-ar plăcea tare mult să știm!
Articol tradus de Simona Nicoara
Varianta in limba engleza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...